Bogata Teniska Tradicija u Tuzli

Počeci tenisa u Tuzli sežu unazad do 1898. godine, s izgradnjom prvih teniskih terena. Ovaj grad je također imao čast organizirati teniske događaje 25 godina prije većih urbanih sredina. Tokom Drugog svjetskog rata, teniski teren je uništen, ali ljubitelji tenisa su brzo reagirali osnivajući sekciju unutar OSD "Jedinstvo" 1949. godine. Od tada, tenis je postao sastavni dio sportske scene grada.

Živko Javor - Pokretač Teniske Strasti

Ključan trenutak u razvoju tenisa u Tuzli bio je dolazak Živka Javora 1950. godine. Njegov entuzijazam doveo je do osnivanja respektabilnog teniskog kluba, organizacije klupskih takmičenja i popularizacije sporta. Zahvaljujući njegovom predanom radu, tuzlanski teniseri su se istakli na Drugom prvenstvu Bosne i Hercegovine 1952. godine, a Zdravko Novak je postao prvi tuzlanski teniser koji je osvojio titulu prvaka BiH.

Uspon Slobode 1963. godine

Godine 1963., Sloboda osvaja jedanaesti put zaredom titulu ekipnog prvaka BiH. Finale je bilo posebno, s dva tuzlanska tenisera, Pihlerom i Pašićem, gdje je Pašić pobijedio. U ženskoj konkurenciji, Olga Stojanović osvaja juniorsku i seniorsku titulu prvakinje Bosne i Hercegovine, preuzimajući od Nevenke Stojić.

Sloboda - Neprikosnoveni Prvaci

Do 1969. godine, tuzlanski teniseri neprekidno su bili najbolji u Bosni i Hercegovini u svim kategorijama. Sloboda osvaja titule ekipnog prvaka BiH, a pojedinačno, tuzlanski teniseri dominiraju prvim i drugim mjestima. Omladinski prvaci Jugoslavije postaju 1978. godine na prvenstvu održanom u Tuzli, dodatno potvrđujući status tuzlanskog tenisa.

Generacija Uspjeha 1974.-1984.

Razdoblje od 1974. do 1984. godine označilo je najbrojniju i najuspješniju generaciju tuzlanskih tenisera. Osvojene su dvostruke jugoslovenske šampionske titule, te mnoge međunarodne trofeje u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Đorđe Đuranović, Zoran, Vojkan i Jovica Petković, Mirza i Nermin Hrnjadović, Zoran Kozina, Dragan Lukić, Ernes Husarić, Nedžad Šabić, Borka i Branka Lukić, Tatjana Đuranović, te mladi teniseri Damir Tučić, Saša Orlić, Elmir Tanović, Siniša Galić i Nermin Žunić, bili su ključni u ostvarivanju ovih impresivnih rezultata

Seniorski Prvak Jugoslavije 1980.

4. septembra 1980. godine, TK Sloboda je postala seniorski prvak Jugoslavije pobijedivši Spartak iz Subotice. Ovo je bila prva titula ekipnog prvaka Jugoslavije za Tuzlu. Ekipu su predvodili trener i igrač Nenad Đuranović, zajedno s igračima Zoran i Vojkan Petković, Dragan Lukić, Ernes Husarić, Đorđe Đuranović i Muhamed Mimo Mulalić

Ponovni Trijumf 1981.

Godine 1981., tuzlanski teniseri ponovno su osvojili ekipno prvenstvo Jugoslavije s gotovo istom ekipom. Ključni doprinos su dali Zoran Petković i Ernes Husarić. Ova postignuća svjedoče o kontinuiranoj izvrsnosti tuzlanskog tenisa u vrhunskom jugoslovenskom i međunarodnom kontekstu.

Sloboda U Ratnim Uslovima i Ratne Olimpijske Igre

Tokom ratnih godina, TK Sloboda se suočila s izazovima, ali klub je nastavio raditi. Trener Mirsad Tanović predvodio je novu generaciju tuzlanskih tenisera uključujući Gorana Tanovića, Zlatka Mušanovića, Mirzu Iljazovića, Emira Halilbašića, Jasmina Džambića i Davora Pavlovića. Uprkos ratnim dejstvima, 1993. godine su održane Ratne olimpijske igre u Tuzli, a tuzlanski teniseri Mirsad Tanović i Admir Jogunčić su se našli u finalu.

Dominacija Slobode od 1953. do 2000. godine

Od 1953. do 2000. godine, TK Sloboda nije izgubila nijednu titulu ekipnog prvaka BiH, a preko 150 tenisera osvojilo je pojedinačne titule prvaka BiH. Klub je također ostvario impresivne rezultate s 12 pojedinačnih titula prvaka Jugoslavije te četiri juniorske i dvije seniorske titule ekipnih prvaka Jugoslavije. Ovi izvanredni rezultati svjedoče o visokom kvalitetu TK Sloboda i njenoj dugogodišnjoj dominaciji na teniskoj sceni u BiH.

Mirsad Tanović - Trener i Prvi Selektor

Od kraja rata do 2000. godine, Mirsad Tanović je bio trener svih selekcija TK Sloboda, te i prvi selektor reprezentacije BiH. U tom periodu, tuzlanske teniserke i teniseri su dominirali na teritoriji koju je pokrivao Teniski savez. Haris Bašalić, Igor Stjepić, Mirza Mulahasanović, Dario Miraščić, Lejla Porobić, Asja Tankić, Magdalena Jurić, Dijana Stojić, Erna Tankić, i drugi, bili su među osvajačima seniorskih i juniorskih titula.

Nova Generacija Nakon 2000. godine

Nakon 2000. godine, u Tuzli se razvila uspješna generacija teniserki. Nadina Šećerbegović, Jelena Stanivuk i Ema Burgić izdvajaju se kao izuzetno talentirane igračice. Neki od prvih teniskih koraka u Slobodi napravili su i Jasmina Tinjić, Amer Delić, i Mervana Jugić-Salkić, koji su postizali zapažene rezultate kako u juniorskim tako i u seniorskim kategorijama.

Najveći Uspjeh 2006/2007 i Nastavak Uspjeha Do 2019. godine

Sezona 2006/2007 označena je kao vrhunac uspjeha, kada su sve klupske selekcije od 12 do 16 godina, kao i seniorska selekcija, postale prvaci BiH. U narednim godinama, Sloboda je nastavila osvajati titule, s posebnim naglaskom na 2009. godini kada su čak šest od osam titula prvaka BiH osvojili takmičari Slobode. U decembru 2010. godine, otvorene su nove klupske prostorije s modernim sadržajem i uslovima za rad tokom zimskog perioda, uključujući balon-halu za tri igrališta.

Rezultati i Uspjesi 2013-2019

U periodu od 2013. do 2019. godine, teniseri i teniserke TK Sloboda osvajali su turnire i prvenstva BiH, kao i međunarodne uspjehe. Osvajane su medalje na državnim prvenstvima, masters turnirima, europskim turnirima, i ITF turnirima, pri čemu su pojedinci poput Danijala Muminovića, Edina Mulalića, Laure Tomić, i drugih ostvarivali zapažene rezultate.

Nastavak Tradicije i Rad sa Stručnim Štabom

Unatoč izazovima, TK Sloboda i dalje njeguje tradiciju i rad s mladim igračima. Treneri poput Mirze Mulhasanovića, Jasmina Džambića i Admir Jogunčića vode klub ka novim uspjesima. Također, Tenis školu vodi Damir Tučić, a kondicione treninge brine Branko Stanković. Klub i dalje proizvodi talentirane igrače, a stručni štab je posvećen njihovom razvoju na domaćem i međunarodnom nivou.

Najnoviji Uspjesi i Nadanja za Budućnost

Igračica TK Sloboda, Nina Alibalić, ostvaruje zapažene rezultate na profesionalnim turnirima, upisuje se na WTA listu i predstavlja klub na najvećim teniskim natjecanjima. Klub i dalje bilježi uspjehe u svim kategorijama, s nizom osvojenih turnira, državnih prvenstava i masters turnira do 2021. godine.

Predsjednici Upravnog Odbora

Od 1953. godine, predsjednici Upravnog odbora TK Sloboda bili su Enver Bijedić (trenutni), Živko Javor, Aleksandar Aco Čalić, Saljo Ljamović, Šefik Vejzagić, Rade Stanojević, Nihad Mazalović, Zdravko Jovanović, Kenan Šerifović, Jadranka Marković Kosovski, Bahrija Tanović, Izo Tankić, i Željko Ban.